"Czosnek", aria z I aktu musicalu "Taniec wampirów" (światowa prapremiera 1997 r.), libretto: Michael Kunze, muz. Jim Steinman (na podstawie filmu R.Polańskiego "Nieustraszeni pogromcy wampirów", 1967 r.) - Polska prapremiera: 1-06-2005, Teatr Muzyczny Roma, [zdjęcia z prób] [płyta CD]
Czosnek! Czosnek!
Zaczyna się hulanka
Dojechał czosnku wóz
Raz fajka, raz gorzałka
Nie zabraknie czosnku już
A jak tylko zmrok zapadnie
Zastawi karczmarz stół
By każdy rad
Bezpiecznie jadł
Aż nosem wyjdzie mu
Aż nosem wyjdzie mu
Czosnek, czosnek!
Bezcenny, swojski chuch!
Czosnek, czosnek!
Tak bucha zdrowy duch
Bo czosnek sprawi snadnie
Że co stoi nie opadnie
A co zwiędło stanie znów
Co zwiędło stanie znów
Młodzi już się prężą
A starzy znowu śpią
Czosnek z chłopca czyni męża
I w amanta zmienia go
Bo czosnek to lekarstwo
Na świata całe zło
Bo czosnek to jest to!
Bo czosnek to jest to!
Czosnek, czosnek!
Czosnek?
Czosnek to najlepszy lek:
Na zgagę.
Wiatry.
I na świerzb!
Czosnek, czosnek!
Na krosty i rozedmę płuc
Oraz na pocenie stóp
Czosnek, czosnek!
Bezcenny, swojski chuch!
Czosnek, czosnek!
Tak bucha zdrowy duch
Bo czosnek sprawi snadnie –
Co stoi nie opadnie
Co zwiędło stanie znów
Co zwiędło stanie znów
Czosnek, czosnek!
Nasz najwierniejszy druh
Czosnek, czosnek!
Ten zdrowy swojski chuch
A kto był do wczoraj zerem
Dziś będzie bohaterem –
gdy czosnku pełen brzuch
gdy czosnku pełen brzuch
gdy czosnku pełen brzuch
i śmiały wzrok i piękny chuch
Czosnek, czosnek!
Wprowadzi w kiszki ład
Czosnek, czosnek!
Odejmie wszystkim lat
Komu jeszcze gazy burczą?
Kto padł ofiarą skurczów?
To brzuch oczyści mu
Nie przerywając snu
Przetrawi, ulgę sprawi
Zawsze doda sił –
Czosnek!
[w/g przekładu Daniela Wyszogrodzkiego]
Zastawi karczmarz stół
By każdy rad
Bezpiecznie jadł
Aż nosem wyjdzie mu
Aż nosem wyjdzie mu
Czosnek, czosnek!
Bezcenny, swojski chuch!
Czosnek, czosnek!
Tak bucha zdrowy duch
Bo czosnek sprawi snadnie
Że co stoi nie opadnie
A co zwiędło stanie znów
Co zwiędło stanie znów
Młodzi już się prężą
A starzy znowu śpią
Czosnek z chłopca czyni męża
I w amanta zmienia go
Bo czosnek to lekarstwo
Na świata całe zło
Bo czosnek to jest to!
Bo czosnek to jest to!
Czosnek, czosnek!
Czosnek?
Czosnek to najlepszy lek:
Na zgagę.
Wiatry.
I na świerzb!
Czosnek, czosnek!
Na krosty i rozedmę płuc
Oraz na pocenie stóp
Czosnek, czosnek!
Bezcenny, swojski chuch!
Czosnek, czosnek!
Tak bucha zdrowy duch
Bo czosnek sprawi snadnie –
Co stoi nie opadnie
Co zwiędło stanie znów
Co zwiędło stanie znów
Czosnek, czosnek!
Nasz najwierniejszy druh
Czosnek, czosnek!
Ten zdrowy swojski chuch
A kto był do wczoraj zerem
Dziś będzie bohaterem –
gdy czosnku pełen brzuch
gdy czosnku pełen brzuch
gdy czosnku pełen brzuch
i śmiały wzrok i piękny chuch
Czosnek, czosnek!
Wprowadzi w kiszki ład
Czosnek, czosnek!
Odejmie wszystkim lat
Komu jeszcze gazy burczą?
Kto padł ofiarą skurczów?
To brzuch oczyści mu
Nie przerywając snu
Przetrawi, ulgę sprawi
Zawsze doda sił –
Czosnek!
[w/g przekładu Daniela Wyszogrodzkiego]
No śmierdzi... przecież wiadomo... ale można zatkać nos... i jeść wspólnie, z kim się dzieli każdą chwilę, większość chwil... Przynajmniej przez jakiś czas... Bo warto! Zresztą, proszę posłuchać samemu...
►"Pytanie na śniadanie" (Czy czosnek jest zdrowy?) TV
Czy możliwe jest wyhodowanie takiego czosnku na własnej działce? ;)
I w tym może być pies pogrzebany... Ten piękny czosnek najprawdopodobniej pochodzi z Chin.
►"Chiny karmią Polskę", Lucyna Talaśka-Klich, Gazeta Pomorska, 2-10-2008
Żywność z Chin wygrywa z naszą, krajową, bo jest tańsza. Nie podlega surowym kontrolom, więc nie wiadomo tak na prawdę, co zawiera. Jest m.in. napromieniana...
Napromienianie, często nazywane „zimną pasteryzacją”, polega na poddaniu żywności działaniu promieniowania jonizującego w celu zabicia bakterii i obniżenia aktywności enzymatycznej. Procedura zastępująca sanityzację i zatajana pod oszukańczą nazwą "pasteryzacja elektroniczna"
Napromienianiu poddaje się często mięso, owoce morza, owoce, warzywa i ziarna zbóż w celu przedłużenia ich trwałości.
W przetwórstwie żywności wykorzystuje się kilka metod napromieniania, jak: promieniowanie gamma, rentgenowskie i przyspieszone elektrony (wiązka elektronów).
Do wad napromieniania zalicza się straty wartości żywieniowej oraz niską akceptację konsumencką produktów poddanych napromienieniu, przez co, metoda ta jest rzadko stosowana.
Napromienianiu poddaje się często mięso, owoce morza, owoce, warzywa i ziarna zbóż w celu przedłużenia ich trwałości.
W przetwórstwie żywności wykorzystuje się kilka metod napromieniania, jak: promieniowanie gamma, rentgenowskie i przyspieszone elektrony (wiązka elektronów).
Do wad napromieniania zalicza się straty wartości żywieniowej oraz niską akceptację konsumencką produktów poddanych napromienieniu, przez co, metoda ta jest rzadko stosowana.
►Promieniowanie jonizujące (ang. Ionizing Radiation)
►Raduryzacja (ang. Radurization)
►Radapertyzacja (ang. Radappetrization)
►Radura - ►[więcej: także w angielskiej Wikipedii]
►Raduryzacja (ang. Radurization)
►Radapertyzacja (ang. Radappetrization)
►Radura - ►[więcej: także w angielskiej Wikipedii]
Kuchenny rentgen
Zielone logo (radura) napromieniania żywności.
Rodzaj artykułu | Cel napromienienia | Dawka* [kGy] |
Ziemniaki | Hamowanie kiełkowania | 0,025-0,10 |
Cebula | Hamowanie kiełkowania | do 0,060 |
Czosnek | Hamowanie kiełkowania | 0,030-0,15 |
Pieczarki | Zahamowanie wzrostu i starzenia się grzybów | 1,0-2,5 |
Przyprawy suche | Obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 5,0-10,0 |
Pieczarki suszone | Obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 5,0-10,0 |
Suszone warzywa | Obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 5,0-10,0 |
*/ Wartość górnej granicy stanowi maksymalną dawkę dopuszczalną napromieniania (irradiacji)
►Napromienianie żywności (irradiacja) - strona dr. Zbigniewa Hałata
►Napromienianie żywności (irradiacja) - strona dr. Zbigniewa Hałata
Czosnek (łac. Allium; ang. Allium, Garlic; niem. Lauch, Knoblauch) - roślina warzywna o wybitnych właściwościach leczniczych. Można się o tym przekonać oglądając krótki filmik z programu tv "Pytanie na śniadanie" (Czy czosnek jest zdrowy?) Jest pewne utrudnienie, bo program można obejrzeć jedynie ze strony You Tube. Ale warto te trudności pokonać. Można się dowiedzieć, że czosnek jest lekiem o wszechstronnym działaniu: przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym. Przyśpiesza gojenie otwartych ran, przykrych otarć, zapobiega zakażeniom, leczy górne drogi oddechowe, obniża nadciśnienie tętnicze. Stymuluje procesy przemiany materii (przyspiesza trawienie, aktywuje żołądek i wątrobę). Reguluje profil libidowy (obniżając zły cholesterol, a podnosząc dobry) i właściwe funkcjonowanie wolnych rodników. To tyle z filmu.
Była tam jeszcze mowa, że czosnek najlepiej jest spożywać na zimno bez jakichkolwiek "domowych" sposobów, eliminujących choćby jego przykry zapach. Wówczas jest najbardziej wartościowy.
Hamowanie kiełkowania czosnku za pomocą napromieniania (irradiacji) zabija jakby "przy okazji" wiele jego wartościowych właściwości. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy dokonywać zakupów. Czosnek, ten piękniejszy (ale nie tylko czosnek!), okazalszy, wcale nie będzie lepszy. Dopytajmy się sprzedawcy, czy nie jest poddany "pasteryzacji elektronicznej". Wprawdzie nie będzie nam kiełkował, ale też nie będzie nas leczył.
Inne moje artykuły o żywności i zdrowiu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz