Czosnek (łac. Allium; ang. Allium, Garlic; niem. Lauch, Knoblauch) - roślina warzywna o wybitnych właściwościach leczniczych. Można się o tym przekonać oglądając krótki filmik z programu tv "Pytanie na śniadanie" (Czy czosnek jest zdrowy?) Jest pewne utrudnienie, bo program można obejrzeć jedynie ze strony You Tube. Ale warto te trudności pokonać. Można się dowiedzieć, że czosnek jest lekiem o wszechstronnym działaniu: przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym. Przyśpiesza gojenie otwartych ran, przykrych otarć, zapobiega zakażeniom, leczy górne drogi oddechowe, obniża nadciśnienie tętnicze. Stymuluje procesy przemiany materii (przyspiesza trawienie, aktywuje żołądek i wątrobę). Reguluje profil libidowy (obniżając zły cholesterol, a podnosząc dobry) i właściwe funkcjonowanie wolnych rodników. To tyle z filmu.
Była tam jeszcze mowa, że czosnek najlepiej jest spożywać na zimno bez jakichkolwiek "domowych" sposobów, eliminujących choćby jego przykry zapach. Wówczas jest najbardziej wartościowy.
Hamowanie kiełkowania czosnku za pomocą napromieniania (irradiacji) zabija jakby "przy okazji" wiele jego wartościowych właściwości. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy dokonywać zakupów. Czosnek, ten piękniejszy (ale nie tylko czosnek!), okazalszy, wcale nie będzie lepszy. Dopytajmy się sprzedawcy, czy nie jest poddany "pasteryzacji elektronicznej". Wprawdzie nie będzie nam kiełkował, ale też nie będzie nas leczył.



Inne moje artykuły o żywności i zdrowiu: